15. sjednica

Hrvatski sabor

27. 11. 2019

Riječi koje označavaju sjednicu

Bez rezultata.

Transkript

Poštovane kolegice i kolege, prelazimo na sljedeću točku dnevnog reda to je:

- Prijedlog zakona o dopunama Zakona o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske, s Konačnim prijedlogom Zakona, hitni postupak, prvo i drugo čitanje, P.Z. br. 795.

Predlagatelj je Vlada RH na temelju članka 85. Ustava RH i članka 172. i 204. Poslovnika Hrvatskog sabora.

Prigodom utvrđivanja dnevnog reda, prihvatili smo prijedlog predlagatelja da se ovaj zakonski prijedlog raspravi po hitnom postupku.

Sukladno članku 204. Poslovnika, hitni postupak objedinjuje prvo i drugo čitanje a amandmani se mogu podnositi do kraja rasprave temeljem članka 197. Poslovnika Hrvatskog sabora.

Raspravu su proveli Odbor za zakonodavstvo, Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav. Amandman je podnio Odbor za zakonodavstvo.

Molim predstavnicu predlagatelja poštovanu državnu tajnicu u Ministarstvu uprave gđu. Josipu Rimac da nam da dodatno obrazloženje prijedloga zakona, izvolite.

Prelazimo na slijedeću točku dnevnog reda:

- Konačni prijedlog zakona o izmjenama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, hitni postupak, prvo i drugo čitanje, P.Z. br. 799.

Predlagatelj je Vlada RH na temelju čl. 85. Ustava RH i čl. 172. i 204. Poslovnika HS-a.

Prigodom utvrđivanja dnevnog reda prihvatili smo prijedlog predlagatelja da se ovaj zakonski prijedlog raspravi po hitnom postupku.

Sukladno čl. 204. Poslovnika hitni postupak objedinjuje prvo i drugo čitanje, a amandmani se mogu podnositi do kraja rasprave temeljem čl. 197. Poslovnika HS.

Raspravu su proveli Odbor za zakonodavstvo, Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Molim državnog tajnika u Ministarstvu uprave g. Nekića da nam da dodatno obrazloženje konačnog prijedloga zakona, izvolite državni tajniče.

Poštovane kolegice i kolege, kao što smo jutros i odlučili, sada prelazimo na objedinjenu raspravu o slijedeće dvije točke dnevnog reda, a to je:

- Konačni prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću, hitni postupak, prvo i drugo čitanje, P.Z. br. 818.

Druga točka je:

- Konačni prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Državnom sudbenom vijeću, hitni postupak, prvo i drugo čitanje, P.Z. br. 812.

Predlagatelj je Vlada RH na temelju čl. 85. Ustava RH i čl. 172. u svezi s čl. 190. Poslovnika HS-a.

Prigodom rasprave o ovim točkama dnevnog reda primjenjuju se odredbe Poslovnika koje se odnose na drugo čitanje Zakona.

Amandmani se mogu podnijet do kraja rasprave.

Raspravu su proveli Odbor za zakonodavstvo i Odbor za pravosuđe.

Molim predstavnika predlagatelja poštovanog državnog tajnika Juru Martinovića da nam da dodatno obrazloženje konačnih prijedloga zakona, izvolite.

NASTAVAK NAKON STANKE U 14,00 SATI

Dobar dan svima, poštovani zastupniče Bačić, poštovani zastupniče Aleksić, poštovani zastupniče Grbin, državni tajniče i svi ostali. I poštovani kolega Bulj

Otvaram točku:

- Konačni prijedlog Zakona o provedbi Uredbe br. 2019/788 Europskog parlamenta i Vijeća od 17. travnja 2019. godine o Europskoj građanskoj inicijativi, hitni postupak, prvo i drugo čitanje, P.Z.E. br. 802;

Predlagatelj je Vlada RH na temelju članka 85. Ustava RH i članka 172., 204. i 206. Poslovnika Hrvatskoga sabora.

Sukladno 206. Poslovnika Hrvatskog sabora prigodom utvrđivanja dnevnog reda prihvaćen je prijedlog predlagatelja da se ovaj zakonski prijedlog raspravi po hitom postupku.

Sukladno članku 204. Poslovnika Hrvatskoga sabora hitni postupak objedinjuje prvo i drugo čitanje. Amandmani se mogu podnositi do kraja rasprave sukladno članku 197. Poslovnika Hrvatskoga sabora.

Raspravu su proveli Odbor za zakonodavstvo, Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

S nama je i predstavnik Vlade, državni tajnik, g. Darko Nekić.

Izvolite, dodatno obrazloženje državnog tajnika.

Izvješće o radu HAZU-a u 2018., podnositeljica je HAZU, o ovoj točki dnevnog reda glasovat ćemo sukladno čl. 44. stavku 4. Poslovnika Hrvatskog sabora.

Sukladno prijedlogu matičnog radnog tijela, dajem na glasovanje slijedeći zaključak.

Prihvaća se Izvješće o radu HAZU-a u 2018. g., molim glasujmo.

Utvrđujem da je većina 104 za i 2 protiv donijet zaključak kako gaj e predložilo matično saborsko radno tijelo.

NASTAVAK NAKON STANKE U 13,40 SATI.

Prvi za iznošenje stajališta kluba je kolega Hrvoje Zekanovića ispred Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista i nezavisnih zastupnika Željka Glasnovića i Zlatka Hasanbegovića, izvolite kolega Zekanović.

Sljedeći je kolega Ivica Mišić u ime Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti i nezavisnih zastupnika, izvolite.

Poštovane kolegice i kolege, molim vas da zauzmete svoja mjesta, sve vas najljepše pozdravljam i otvaram 15. sjednicu HS, posebno pozdravljam predsjednika Vlade RH, g. Andreja Plenkovića, potpredsjednike i ostale nazočne članove Vlade RH.

Gospođe i gospodo zastupnici, zapisnik 14. sjednice HS primili ste elektroničkim putem, ima li primjedbi na zapisnik?

Ako nema primjedbi utvrđujem da smo usvojili zapisnik 14. sjednice HS u predloženom tekstu.

Prelazimo sada na utvrđivanje dnevnog reda sjednice, uz poziv za sjednicu primili ste i prijedlog dnevnog reda, konačni prijedlog dnevnog reda dostavljen vam je elektroničkim putem.

Naglašavam da su nove točke predložene u Konačnom prijedlogu dnevnog reda tiskane debljim slovima, te točke nije sadržavao prijedlog dnevnog reda koji ste primili uz poziv.

U Konačni prijedlog dnevnog reda uvrstio sam 28 novih točaka pod rednim brojevima od 1. do 11. točke, od 19. do 26., od 32. do 38. i točke 43 i 89.

Čl. 227. Poslovnika određuje da se najprije odlučuje o prijedlogu da se pojedini zakon donese po hitnom postupku sukladno čl. 205. Poslovnika odlučit ćemo o prijedlozima zakona za koje predlagatelj predlaže donošenje u hitnom postupku, to su točke 2., 19., 20., 21. i 22. iz Konačnog prijedloga dnevnog reda.

Ima li tko od zastupnika primjedbu na primjenu hitnog postupka kod donošenja ovih zakona?

Kolega Bauk izvolite.

Prelazimo na slijedeću točku dnevnog reda a to je:

- Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, hitni postupak, prvo i drugo čitanje, P.Z. br. 773

Predlagatelj je Vlada RH na temelju članka 85. Ustava RH i članaka 172. i 204. Poslovnika Hrvatskog sabora.

Prigodom utvrđivanja dnevnog reda prihvatili smo prijedlog predlagatelja da se ovaj zakonski prijedlog raspravi po hitnom postupku.

Sukladno članku 204. Poslovnika, hitni postupak objedinjuje prvo i drugo čitanje a amandmani se mogu podnositi do kraja rasprave temeljem članka 197. Poslovnika Hrvatskog sabora.

Raspravu su proveli Odbor za zakonodavstvo i Odbor za pomorstvo, promet i infrastrukturu. Amandmane je podnio Odbor za zakonodavstvo.

Molim predstavnika predlagatelja, državnog tajnika u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, poštovanog g. Josipa Bilavera da nam da dodatno obrazloženje, izvolite.

A imamo isto tako i 3 zakona:

1. PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA KAZNENOG ZAKONA, prvo čitanje, P.Z.E. br. 775,

1. PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O KAZNENOM POSTUPKU, prvo čitanje, P.Z.E. br. 776,

1. PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA ZAKONA O ZAŠTITI OD NASILJA U OBITELJI, prvo čitanje, P.Z. br. 777.

I tu isto tako predlažem da provedemo objedinjenu raspravu. Jesmo li suglasni? Ako smo suglasni zahvaljujem se.