4. sjednica

Hrvatski sabor

7. 6. 2017

Riječi koje označavaju sjednicu

Bez rezultata.

Transkript

Prelazimo sada na drugu točku dnevnog reda to je:

- Konačni prijedlog Zakona o provedbi Uredbe (EU) br. 517/2014 Europskog parlamenta i Vijeća od 16. travnja 2014. o fluoriranim stakleničkim plinovima i stavljanju izvan snage Uredbe (EZ) br. 842/2006, drugo čitanje P.Z.E. br. 88.

Predlagatelj zakon je Vlada Republike Hrvatske na temelju članka 85. Ustava, članka 171. Poslovnika u vezi s člankom 190. Poslovnika Hrvatskog sabora.

Prijedlog akta primili ste u otpremom Sabora. Ovaj zakon, raspravljat ćemo sukladno odredbama poslovnika koje se odnose na drugo čitanje. Amandmani se mogu podnositi do kraja rasprave, članak 197 poslovnika. Raspravu su proveli Odbor za zakonodavstvo i Odbor za zaštitu okoliša i prirode. Izvješća ste primili na sjednici.

Želi li predstavnik predlagatelja dati dodatno obrazloženje? Uvaženi kolega Marijo Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša energetike.

Sada prelazimo na iduću točku dnevnog reda, to je:

- Konačni prijedlog Zakona o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu oružja, drugo čitanje, P.Z. broj 54.

Predlagatelj Zakona je Vlada RH, na temelju članka 85. Ustava, članka 171. Poslovnika u vezi s člankom 190. Poslovnika Hrvatskog sabora.

Prijedlog akta primili ste u pretince. Ovaj zakon raspravljat ćemo sukladno odredbama Poslovnika koji se odnose na drugo čitanje. Amandmani se mogu podnositi do kraja rasprave sukladno članku 197. Poslovnika.

Raspravu su proveli Odbor za zakonodavstvo i Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Izvješća ste primili na sjednici.

Želi li predstavnik predlagatelja dodatno obrazložiti prijedlog? Uvaženi kolega Žarko Katić, državni tajnik u MUP-u.

Izvolite.

Prelazimo na sljedeću točku dnevnog reda.

- Konačni prijedlog zakona o postupcima naknade štete zbog povrede prava tržišnog natjecanja, drugo čitanje. P.Z.E. br. 108.

Predlagatelj zakona je Vlada Republike Hrvatske na temelju članka 85. Ustava i članka 171. Poslovnika Hrvatskog sabora u svezi sa člankom 190. Poslovnika Hrvatskog sabora.

Prijedlog akta primili ste otpremom Sabora.

Prilozi uz ovaj tekst nisu umnoženi već se nalaze na web stranici Hrvatskog sabora.

Ovaj zakon raspravljat ćemo sukladno odredbama Poslovnika koji se odnose na drugo čitanje.

Amandmani se mogu podnositi do kraja rasprave sukladno članku 197. Poslovnika Hrvatskog sabora.

Raspravu su proveli matični odbori Odbor za zakonodavstvo i Odbor za gospodarstvo.

Izvješća ste primili na sjednici.

Želi li možda predstavnik predlagatelja dati obrazloženje? Izvolite.

Uvažena državna tajnica Ministarstva gospodarstva gospođa Nataša Mikuš Žigman.

Izvolite.

I sada prelazimo na dnevni red, to je:

- Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o ravnopravnosti spolova, drugo čitanje, P.Z.E. br. 68;

Predlagatelj Zakona je Vlada Republike Hrvatske na temelju članka 85. Ustava, članka 171. Poslovnika u vezi s člankom 190. Poslovnika Hrvatskoga sabora.

Prijedlog akta primili ste otpremom Sabora. Prilozi uz ovaj akt nisu umnoženi već se nalaze na web stranici Hrvatskoga sabora.

Ovaj Zakon raspravljati ćemo sukladno odredbama Poslovnika koji se odnose na drugo čitanje. Amandmani se mogu podnositi do kraja rasprave sukladno članku 197. Poslovnika.

Raspravu su proveli Odbor za zakonodavstvo, Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i Odbor za ravnopravnost spolova. Izvješća ste primili na sjednici.

Molio bih sada predstavnika, odnosno predstavnicu predlagatelja da nam da dodatno obrazloženje.

Državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj i mlade i socijalnu politiku Margareta Mađerić.

Izvolite.

I kao što sam najavio sad ćemo krenuti na

- Godišnje izvješće Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije za 2015. godinu

Podnositelj je Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije na temelju članka 15. Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva. Materijal vam je dostavljen u pretince, raspravu su proveli Odbor za gospodarstvo i Odbor za ravnopravnost spolova. Njihova izvješće ste primili na sjednici, Vlada je dostavila mišljenje. Želi li podnositelj dati dodatno obrazloženje? Da.

Uvaženi predsjednik uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije gospodin Vjeran Vrbanec.

Izvolite.

NASTAVAK NAKON STANKE U 15,30 SATI

Kolegice i kolege zastupnici.

Nastavljamo sa popodnevnim radom sjednice Sabora. Otvorena je rasprava o izvješću radu i poslovanju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za 2015. godinu i molim podnositelja, dakle da da dodatno obrazloženje, ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje gospodin Josip Aladrović.

Sada ćemo prijeći na

- Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti zraka, drugo čitanje, P.Z.E. br. 93.

Predlagatelj zakona je Vlada RH na temelju članka 85. Ustava, članka 171. Poslovnika u svezi s člankom 190. Poslovnika Hrvatskog sabora.

Prijedlog akta primili ste otpremom Sabora.

Ovaj zakon raspravit ćemo sukladno odredbama Poslovnika koje se odnose na drugo čitanje.

Amandmani se mogu podnositi do kraja rasprave sukladno članku 197. Poslovnika.

Raspravu su proveli Odbor za zakonodavstvo i Odbor za zaštitu okoliša i prirode.

Njihova izvješća primili ste na sjednici.

Želi li predstavnik predlagatelja dati dodatno obrazloženje? Da.

Uvaženi Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

NASTAVAK NAKON STANKE U 15,00 SATI

Poštovane saborske zastupnice, poštovani saborski zastupnici.

Nastavljamo sa radom, glasovat ćemo o Prijedlogom za iskazivanje povjerenja Mariji Pejčinović Burić za obavljanje dužnosti potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske i ministrice vanjskih i europskih poslova. Predlagatelj je Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, na temelju članka 110. Ustava Republike Hrvatske i članka 7., stavka 3. Zakona o Vladi Republike Hrvatske.

U skladu s člankom 119. Poslovnika Hrvatskog sabora, rasprava je provedena na sjednici Odbora za vanjsku politiku i Odbora za europske poslove. Izvješća odbora ste primili na klupe ili ćete ih primiti sada za koju minutu. Ja bih molio izvjestitelja odbora, ako žele da uzmu riječ, Miro Kovač, predsjednik Odbora za vanjsku politiku.

Isto tako kolega Milošević, predsjednik Odbora za europske poslove, nema potrebe. Dakle, informacije koje sam dobio su takve da je na odborima prošao prijedlog za iskazivanje povjerenja uvaženoj kolegici Mariji Pejčinović Burić. Sukladno članku 119. stavak 10. Poslovnika o ovom prijedlogu se ne vodi rasprava na plenarnoj sjednici.

Naglašavam da člankom 252. Poslovnika se određuje da za iskazivanje povjerenja članovima Vlade potrebna natpolovična većina svih zastupnika, odnosno 76 glasova. Dajem na glasovanje Prijedlog za iskazivanje povjerenja Mariji Pejčinović Burić za obavljanje dužnosti potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske i ministrice vanjskih i europskih poslova. Molim glasujte.

Utvrđujem da je sa 78 glasova za, 35 glasova protiv, 0 suzdržani iskazano povjerenje Mariji Pejčinović Burić za obavljanje dužnosti potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske i ministrice vanjskih i europskih poslova …/Pljesak./…

Dame i gospodo, iskazivanjem povjerenja stekli su se uvjeti za davanje prisege nove potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova. Sukladno članku 120. Poslovnika Hrvatskog sabora i članku 5. Zakona o Vladi Republike Hrvatske, prisega se daje na način da predsjednik izgovara tekst prisege i nakon toga proziva pojedinačno članov Vlade, a članovi Vlade daju prisegu, tako što ustaje i izgovaraju „Prisežem“.

Tekst prisege glasi:

„Prisežem da ću dužnost člana Vlade savjesno i časno obnašati, poštivati Ustav, zakone i pravni poredak, te se zalagati za svekoliko napredak Republike Hrvatske. Marija Pejčinović Burić, potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica vanjskih i europskih poslova.“

Zahvaljujem gospodine predsjedniče Hrvatskog sabora.

Poštovani gospodine predsjedniče Hrvatske Vlade, poštovane kolegice i kolege.

Klubovi vladajuće većine u Hrvatskom saboru predlažu da se za potpredsjednika Hrvatskog sabora, bira doktora znanosti Furija Radina. Doktor Furijo Radin rođen je 1. lipnja 1950. godine u Puli. Diplomirao i doktorirao psihologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1992. godine, zastupnik je talijanske manjine u Hrvatskom saboru, što znači da trenutno, doktor Furio Radin obnaša svoj 8 mandat u Hrvatskom saboru, na što mu čestitam.

Bio je predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora tijekom 6 mandata, te je član Odbora za međuparlamentarnu suradnju Hrvatskog sabora u 3 mandata. Trenutačno je član Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, te je član u izaslanstvu Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini …/Govornik se ne razumije./…

Od 2006. godine predsjednik je talijanske manjine, radio je i predavao na sveučilištima u Rijeci, Zagrebu i Milanu. Poštovani kolegice i kolege, nakon dugo vremena potpredsjednikom Hrvatskog sabora, bira se predstavnik nacionalnih manjina. Predlaganjem doktora Furija Radina, želimo doprinijeti stabilizaciji političkih prilika i odnosa u hrvatskom društvu, poglavito kroz vrednovanje uloge nacionalnih manjina u politici, u društvu, a svakako i u svakoj politici, pa tako i ovdje u Hrvatskome saboru.

Stoga u ime nas zastupnika vladajuće većine u Hrvatskom saboru pozivam sve kolegice i kolege da podrže doktora Furia Radina za potpredsjednika Hrvatskog sabora.

Hvala lijepa.

Sada prelazim na izvješće o izvršenju godišnjih provedbenih planova statističkih aktivnosti RH 2014. i 2015. godine. Podnositelj izvješća je Vlada Republike Hrvatske na temelju članka 33. Zakona o službenoj statistici. Raspravu je proveo nadležni Odbor za financije i državni proračun. Izvješće ste primili na sjednici. Budući da iza toga imamo i prijedlog godišnjeg provedbenog statističkih aktivnosti u RH 2017., podnositelj je također Vlada Republike Hrvatske. Raspravu je također proveo Odbor za financije.

Predlažem ako nemate ništa protiv da. Što? Recite. Predlažem da objedinimo ove dvije točke. Može. Evo pozivam predstavnika predlagatelja da da dodatno obrazloženje i za izvješće i za prijedlog godišnjeg proizvodnog plana statističke aktivnosti.