13. sjednica

Hrvatski sabor

19. 7. 2019

Riječi koje označavaju sjednicu

Bez rezultata.

Transkript

Gospođe i gospodo zastupnici nastavljamo s radom, ali prije toga vidim da se javlja kolega Petrov, izvolite.

Cijenjene gospođe i gospodo zastupnici otvaram 13. izvanrednu sjednicu HS, sve vas srdačno pozdravljam, posebno pozdravljam predsjednika Vlade RH g. Andreja Plenkovića i nazočne članove i članice Vlade RH.

Gospođo i gospodo zastupnici prije nastavka s radom podsjećam vas da smo na 12. sjednici održanoj 12. srpnja 2019.g. donijeli odluku o prestanku mirovanja zastupničkog mandata zastupnika Lovre Kuščevića i prestanku obnašanja zastupničke dužnosti zamjenice zastupnika Sanje Putica.

Nakon što smo donijeli ovu odluku stekli su se uvjeti za davanje prisege zastupnika.

U čl. 7. Poslovnika utvrđeno je da predsjednik pročita tekst prisege, a nakon toga poimenično proziva zastupnike. Prozvani zastupnik ustaje i izgovara riječ „prisežem“.

Sada ću pročitati tekst prisege:

„Prisežem svojom čašću da ću dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru obnašati savjesno i odgovorno, da ću se u svom radu držati Ustava i zakona i poštivati pravni predak te da ću se zauzimati za svekoliki napredak RH.“

Molim zastupnika Lovru Kuščevića da prisegne.

Sada ćemo preći na glasovanje.

Glasujemo o prijedlozima za iskazivanje povjerenja članovima Vlade.

Prvo, Prijedlog za iskazivanje povjerenja Davoru Božinoviću, ministru unutarnjih poslova i za obavljanje dužnosti potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske, predlagatelj je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, u skladu s člankom 119.-im Poslovnika Hrvatskog sabora rasprava je provedena na sjednici Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Sukladno članku 119.-om, stavku 10.-om Poslovnika, o ovom Prijedlogu ne vodi se rasprava na plenarnoj sjednici.

Naglašavam da člankom 252. Poslovnika je određeno da je za iskazivanje povjerenja članovima Vlade potrebna natpolovična većina svih zastupnika, dakle 76.

Sada dajem na glasovanje Prijedlog za iskazivanje povjerenja Davoru Božinoviću, ministru unutarnjih poslova i za obavljanje dužnosti potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Molim glasujmo.

Utvrđujem da je većinom glasova, 82 ZA i 2 glasa PROTIV, iskazano povjerenje Davoru Božinoviću, ministru unutarnjih poslova i za obavljanje dužnosti potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske.

…/Pljesak./…

Sada idemo na Prijedlog za iskazivanje povjerenja Zdravku Mariću, ministru financija i za obavljanje dužnosti potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Predlagatelj je ponovno predsjednik Vlade, Andrej Plenković, a u skladu s člankom 119.-im Poslovnika Hrvatskog sabora rasprava je provedena na sjednici Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Sukladno članku 119.-om, stavku 10.-om Poslovnika, o ovom Prijedlogu isto tako ne vodimo raspravu na plenarnoj sjednici i još jednom naglašavam da je i za iskazivanje povjerenja potpredsjedniku Vlade Mariću potrebna natpolovična većina svih zastupnika, 76.

Sada dajem na glasovanje Prijedlog za iskazivanje povjerenja Zdravku Mariću, ministru financija i za obavljanje dužnosti potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Molim glasujmo.

Utvrđujem da je većinom glasova, 82 ZA i 2 PROTIV, iskazano povjerenje Zdravku Mariću, ministru financija i za obavljanje dužnosti potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske.

…/Pljesak./…

NASTAVAK NAKON STANKE U 18,35 SATI

Poštovane kolegice i kolege, molim da zauzmete svoja mjesta kako bismo mogli pristupiti glasovanju.

Hvala vam lijepa, sada ćemo glasovati o:

- Prijedlog za iskazivanje povjerenja Josipu Aladroviću za obavljanje dužnosti ministra rada i mirovinskog sustava

Predlagatelj je Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH u skladu sa člankom 119. Poslovnika Hrvatskog sabora, rasprava je provedena na sjednici Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo.

Sukladno članku 119. stavku 10. Poslovnika, o ovom prijedlogu ne vodi se rasprava na plenarnoj sjednici.

Naglašavam da članak 252. određuje da je da iskazivanje povjerenja članovima Vlade potrebna natpolovična većina svih zastupnika, dakle 76.

Dajem na glasovanje Prijedlog za iskazivanje povjerenja Josipu Aladroviću za obavljanje dužnosti ministra rada i mirovinskog sustava, molim glasujmo.

Utvrđujem da je većinom glasova, 79 za i 1 glas protiv iskazano povjerenje Josipu Aladroviću za obavljanje dužnosti ministra rada i mirovinskog sustava./Pljesak./

Gospođe i gospodo zastupnici, iskazivanjem povjerenja stekli su se uvjeti za davanje prisege novog ministra u Vladi RH.

Sukladno članku 120. Poslovnika Hrvatskog sabora i članku 5. zakon o Vladi RH, prisega se daje na način da predsjednik izgovara tekst prisege i nakon toga proziva pojedinačno članove Vlade a članovi Vlade trebaju dati prisegu tako što ustaju i izgovaraju „prisežem.“

Tekst prisege glasi:

„Prisežem ću dužnost člana Vlade savjesno i časno obnašati, poštivati Ustav, zakone i pravni predak te se zalagati za svekoliki napredak RH.“

Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava.

Prijedlog za iskazivanje povjerenja Gordanu Grliću Radmanu, za obavljanje dužnosti ministra vanjskih i europskih poslova.

Predlagatelj je predsjednik Vlade, Andrej Plenković, a u skladu s člankom 119.-im Poslovnika Hrvatskog sabora rasprava je provedena na zajedničkoj sjednici Odbora za vanjsku politiku i Odbora za europske poslove.

Sukladno članku 119.-om, stavku 10.-om Poslovnika, o ovom Prijedlogu ne vodi se rasprava na plenarnoj sjednici.

Naglašavam da članak 252. Poslovnika određuje da je za iskazivanje povjerenja članovima Vlade potrebna natpolovična većina svih zastupnika, 76.

Dajem na glasovanje Prijedlog za iskazivanje povjerenja Gordanu Grliću Radmanu za obavljanje dužnosti ministra vanjskih i europskih poslova.

Molim glasujmo.

Utvrđujem da je sa 82 glasa ZA i 2 glasa PROTIV, iskazano povjerenje Gordanu Grliću Radmanu za obavljanje dužnosti ministra vanjskih i europskih poslova.

…/Pljesak./…

Izvolite kolega Vučetić, nešto ste htjeli ili što?

Idemo dalje, Prijedlog za iskazivanje povjerenja Ivanu Malenici, za obavljanje dužnosti ministra uprave.

Predlagatelj je predsjednik Vlade, Andrej Plenković, a u skladu s člankom 119.-im Poslovnika Hrvatskog sabora rasprava je provedena na sjednici Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Kao i u prethodnim točkama, o ovom Prijedlogu ne vodi se rasprava, a za iskazivanje povjerenja potrebno je natpolovična većina svih zastupnika, 76.

Dajem na glasovanje Prijedlog za iskazivanje povjerenja Ivanu Malenici za obavljanje dužnosti ministra uprave.

Molim glasujmo.

Utvrđujem da je većinom glasova, 82 glasa ZA i 3 glasa PROTIV, iskazano povjerenje Ivanu Malenici za obavljanje dužnosti ministra uprave.

…/Pljesak.

- Prijedlog za iskazivanje povjerenja Mariji Vučković za obavljanje dužnosti ministrice poljoprivrede;

Predlagatelj je predsjednik Vlade, Andrej Plenković u skladu s čl. 119. Poslovnika HS-a, rasprava je provedena na sjednici Odbora za poljoprivredu.

Kao i u prethodnim točkama ni ovdje ne vodimo raspravu na plenarnoj sjednici, a za iskazivanje povjerenja potrebna je natpolovična većina svih zastupnika.

Dajem na glasovanje Prijedlog za iskazivanje povjerenja Mariji Vučković za obavljanje dužnosti ministrice poljoprivrede. Molim glasujmo.

Utvrđujem da je većinom glasova, 82 za i 3 glasa protiv iskazano povjerenje Mariji Vučković za obavljanje dužnosti ministrice poljoprivrede. …/Pljesak./…

- Prijedlog za iskazivanje povjerenja Marku Paviću za obavljanje dužnosti ministra regionalnog razvoja i fondova EU;

Predlagatelj je predsjednik Vlade, Andrej Plenković, a u skladu s čl. 119. Poslovnika HS-a, rasprava je provedena na sjednici Odbora za regionalni razvoj i fondove EU.

Sukladno čl. 119. st. 10 Poslovnika, o ovom prijedlogu ne vodi se rasprava na plenarnoj sjednici, a za iskazivanje povjerenja članovima Vlade odnosno ministru potrebna je natpolovična većina svih zastupnika, dakle 76.

Dajem na glasovanje Prijedlog za iskazivanje povjerenja Marku Paviću za obavljanje dužnosti ministra regionalnog razvoja i fondova EU. Molim glasujmo.

Utvrđujem da je većinom glasova, 82 za i 3 glasa protiv iskazano povjerenje Marku Paviću za obavljanje dužnosti ministra regionalnog razvoja i fondova EU. …/Pljesak./…

- Prijedlog za iskazivanje povjerenja Mariju Banožiću za obavljanje dužnosti ministra državne imovine;

Predlagatelj je predsjednik Vlade, Andrej Plenković, a u skladu s čl. 119. Poslovnika HS-a, rasprava je provedena na sjednici Odbora za gospodarstvo.

Sukladno čl. 119. st. 10 Poslovnika, ne vodi se rasprava na plenarnoj sjednici, a za iskazivanje povjerenja potrebna je natpolovična većina svih zastupnika, dakle 76.

Dajem na glasovanje Prijedlog za iskazivanje povjerenja Mariju Banožiću za obavljanje dužnosti ministra državne imovine. Molim glasujmo.

Utvrđujem da je većinom glasova, 82 za i 3 glasa protiv iskazano povjerenje Mariju Banožiću za obavljanje dužnosti ministra državne imovine. …/Pljesak./…